Meteen naar de inhoud

VR voor leren of gedragsverandering, hoe begin je?

  • by

Virtual Reality wordt steeds toegankelijker. Betere, goedkopere VR brillen en meer aanbieders van content maken het interessanter als middel voor leren en gedragsverandering. De onderdompeling in een omgeving (immersie) onderscheidt VR van andere methodes en (digitale) tools. Jouw brein beschouwt de virtuele ervaring als realiteit, dat creëert impact. Bijvoorbeeld empathie, doordat je kunt iemands situatie ‘echt’ kunt ervaren. Of nieuwe vaardigheden en gedrag, omdat je in de virtuele omgeving veilig kunt oefenen, zonder afleiding van de echte realiteit.

Er zijn al overtuigende toepassingen, van het inschatten van veiligheidsrisico’s tot gespreksvaardigheden oefenen met een intelligente avatar (virtueel personage). Maar iedere organisatie heeft andere werkwijzen en doelen, dus hoe begin je met VR?