Meteen naar de inhoud

Procedures oefenen met interactieve video

  • by

Interactieve video is een effectief middel om medewerkers te laten oefenen met regelgeving een procedures. De video geeft de context waarbinnen de regels of procedures toegepast worden en bij een incorrecte keuze is wordt er feedback gegeven.

Binnen de NS opleiding voor machinisten is het trainen van regelgeving in een treinsimulator van groot belang. De beschikbaarheid van treinsimulatoren is beperkt en door Corona sterk verminderd.
Om toch machinisten te kunnen opleiden hebben we de leertrajecten uit de simulator omgezet naar interactieve video’s met vragen en keuzes. Op een laagdrempelige manier, op PC of tablet, kunnen de machinisten oefenen op een voor hen geschikt moment. Natuurlijk is de ervaring van de context minder krachtig dan in een simulator met nagebouwde cabine. Toch werd deze nieuwe manier zeer gewaardeerd door de deelnemers. Door de inzet van interactieve video is er ruimte om de simulator voor meer complexe oefeningen in te zetten.

Vanuit de organisatie en machinisten is er behoeft om procedures met handelingen, in en buiten de cabine te kunnen oefenen. In een pilot hebben we dat gesimuleerd met behulp van interactieve video. We maakten opnames in een stilstaande trein en combineerden die met rijdende treinopnames vanuit een cabine. De gebruiker is de machinist van die trein en reageert tijdens de rit op de gebeurtenissen door te kiezen voor bepaalde handelingen.
Ondanks het platte kleine scherm van de tablet gaven gebruikers terug dat ze echt in de situatie zaten door de beelden en de relevante keuzes. Naar aanleiding van de geslaagde pilot wordt deze aanpak toegepast in nieuwe opleidingen.

Bijdrage: Onderwijskundig concept, interactief video format, regie